Sairauden eteneminen

Masennus on seurausta päihteiden käytöstä

Hoitamattoman päihderiippuvuuden myöhemmässä vaiheessa melkein kaikki potilaat kokevat masennusta. Oire on seurausta päihteiden vaikutuksesta keskushermostoon. Päihde vaikuttaa mielihyväkeskukseen sammuttamalla kyvyn tuntea mm. iloa. Tavallisin kuolinsyy päihderiippuvaiselle onkin tästä syystä itsemurha. Tämä ”kemiallisen depression” oirekuva muistuttaa psyykkistä sairautta. Päihteiden aiheuttama depressio on kuitenkin harvoin hoidettavissa esim. masennuslääkkeillä. Tavallista on, että masennusoireet häviävät ilman erityistä hoitoa muutamassa viikossa, kun potilas raitistuu.

Päihderiippuvainen tarvitsee päihdettä – sillä hän ei voi elää ilman niitä! Sairauden alussa riippuvainen henkilö huomaa vain sen, että hän tarvitsee päihdyttäviä aineita muita enemmän humaltuakseen. Vähitellen asiasta tulee hänelle huolestuttava ja kiusallinen esim. juhlien yhteydessä. Tarjoillaankohan siellä tarpeeksi paljon? Saakohan siellä käyttää päihteitä vai pitäisikö hänen keplotella oma ”eväät” mukaan otettavaksi? Tuntuuko tutulta? Soita p. 0800-04500

Päihderiippuvaisella päihteen tarve on voimakkaampi kuin muut tunteet ja halut

Kun päihderiippuvainen huomaa tilanteen hallitsemattomuuden, hän alkaa puolustamaan tapojaan ja tarpeitaan. Hän alkaa piilotella aineitaan muiden alkaessa huomautella liiallisesta päihteen käytöstä. Hän löytää aina tekosyitä, verukkeita ja selityksiä juomiselle. Vähitellen valehtelu asiasta kasvaa, eikä riippuvainen pysty myöntämään asiaa itselleen, saati läheisilleen. Päihderiippuvainen ei halua puhua juomisestaan tai päihteistä, vaan hän yrittää välttää kaikki keskustelut aiheesta. Toinen vaihtoehto on, että hän alkaa johtaa keskustelua laskemalla leikkiä viinasta; laulamalla juomalauluja ja kertomalla ryyppytarinoita. Silloin ei ole kyse hänestä. Hän saattaa yrittää myös hallita käyttöään keksimällä sääntöjä ja rituaaleja, jolloin hän pitää käyttöään kuvitteellisesti kurissa.

Riippuvaisella henkilöllä täytyy olla päihdettä varastossa tai ainakin saatavilla. Varastoja täytyy täyttää ja suojella. Päihteiden hankkimiseen ja sen kätkemiseen kuluu valtavasti energiaa. Hänen täytyy ostaa alkoholi eri paikoista, ettei herättäisi huomiota. Hän voi laittaa myös jonkun muun henkilön hankkimaan hänelle päivittäisen tarpeensa. Lopuksi päihteet hallitsevat kokonaan riippuvaisen olemassaoloa! Hänen täytyy sovittaa muun perheen olemassaolo huomaamattomasti päihteiden täyttämän arkensa pyörittämiseen. Seurusteluun ja vapaa-ajan toimintaan hänellä ei jää aikaa. Hän eristäytyy muista, jopa omista kavereistaan ja suvustaan. Riippuvaisella päihteen tarve on voimakkaampaa kuin mikään muu. Taloudellinen ahdinko, fyysiset sairaudet, jopa kuoleman pelko ovat toissijaisia, eivätkä ne saa henkilöä lopettamaan päihteiden käyttöään. Päihteestä on tullut tässä vaiheessa riippuvaiselle elämän tärkein asia! Päihderiippuvaiselle onkin ominaista kontrollin menetys suhteessa päihteiden käyttöön.

Päihteiden käyttö on riippuvuuden kaltaista silloin, kun se häiritsee omaa ja toisten elämää. Riippuvaiseksi ei voi tulla pelkästään päihteitä käyttämällä eikä se ole seurausta elämän vastoinkäymisistä. Päihderiippuvuus ei ole kenenkään syy – se on sairaus!

Jätä soittopyyntö

    Offert

    Fyll i och skicka så återkommer vi så snart vi kan!

      Lähettämällä tämän viestin hyväksyt antamiesi henkilötietojen käsittelyn.