Sairauden eteneminen

Masennus on seurausta juomisesta 

Hoitamattoman alkoholismin myöhemmässä vaiheessa melkein kaikki potilaat kokevat masennusta. Oire on seurausta alkoholin vaikutuksesta keskushermostoon, kun alkoholisti alkaa olla kykenemätön tunteiden kokemiseen. Päihde vaikuttaa mielihyväkeskukseen sammuttamalla kyvyn tuntea iloa. Tavallisin kuolinsyy alkoholistille on tästä syystä itsemurha. Tämä ”kemiallisen depression” oirekuva muistuttaa psyykkistä sairautta. Alkoholin aiheuttama depressio on kuitenkin harvoin hoidettavissa antidepressiivisillä lääkkeillä. Tavallista on, että masennusoireet häviävät ilman erityistä hoitoa muutamassa viikossa, kun potilas raitistuu.

Alkoholisti tarvitsee päihdettä, sillä hän ei voi elää ilman alkoholia, mutta kun hän juo, se vie hänestä voiton. Sairauden alussa alkoholisti huomaa vain sen, että hän tarvitsee alkoholia muita enemmän humaltuakseen. Vähitellen asiasta tulee hänelle huolestuttava ja kiusallinen esimerkiksi juhlien yhteydessä. Tarjoillaanko siellä tarpeeksi paljon? Saako hän juoda vai pitäisikö hänen keplotella oma piilopullo mukaan otettavaksi?

Alkoholistilla päihteen tarve on voimakkaampi kuin muut tunteet ja halut

Kun alkoholisti huomaa tilanteen hallitsemattomuuden, hän alkaa puolustamaan tapojaan ja tarpeitaan. Alkoholisti alkaa piilotella aineitaan muiden alkaessa huomautella liiallisesta päihteen käytöstä. Hän löytää aina tekosyitä, verukkeita ja selityksiä juomiselle. Vähitellen valehtelu asiasta kasvaa, eikä hän pysty myöntämään asiaa itselleen saati läheisilleen. Alkoholisti ei halua puhua juomisesta tai päihteistä, vaan hän yrittää välttää kaikki keskustelut aiheesta. Toinen vaihtoehto on, että hän alkaa johtaa keskustelua laskemalla leikkiä viinasta; laulamalla juomalauluja ja kertomalla ryyppytarinoita. Silloin ei ole kyse hänestä. Hän saattaa yrittää myös hallita alkoholia keksimällä sääntöjä ja rituaaleja juomiseen, jolloin hän pitää juomistaan kuvitteellisesti kurissa.

Alkoholistilla täytyy olla päihdettä varastossa tai ainakin saatavilla. Varastoja täytyy täyttää ja suojella. Päihteiden hankkimiseen ja sen kätkemiseen kuluu valtavasti energiaa. Hänen täytyy ostaa alkoholi eri paikoista, ettei herättäisi huomiota. Hän voi laittaa myös jonkun muun henkilön hankkimaan hänelle päivittäisen tarpeensa. Lopuksi alkoholi hallitsee kokonaan alkoholistin olemassaoloa. Hänen täytyy sovittaa muun perheen olemassaolo huomaamattomasti alkoholin hallitseman arjen pyörittämiseen. Seurusteluun ja vapaa-ajan toimintaan hänellä ei jää aikaa. Hän eristäytyy muista, jopa omista kavereistaan ja suvustaan. Alkoholistilla päihteen tarve on voimakkaampaa kuin mikään muu. Taloudellinen ahdinko, fyysiset sairaudet, ja jopa kuoleman pelko ovat toissijaisia eivätkä ne saa alkoholistia lopettamaan päihteiden käyttöään. Päihteestä on tullut tässä vaiheessa alkoholistille tärkeämpi kuin itse elämä. Päihderiippuvaiselle onkin ominaista kontrollin menetys päihteiden käytön suhteen.

Päihteiden käyttö on alkoholistista silloin kun se häiritsee omaa ja toisten elämää. Alkoholistiksi ei voi tulla pelkästään päihteitä käyttämällä eikä se ole seurausta elämän vastoinkäymisistä. Alkoholismi ei ole kenenkään syy.

Jätä soittopyyntö

Offert

Fyll i och skicka så återkommer vi så snart vi kan!