Päihderiippuvuus

Päihderiippuvuus on parantumaton, mutta hoidettavissa oleva sairaus

Riippuvuus sairautena pysyy piilevänä ihmisessä myös raitistumisen jälkeen: hän ei voi koskaan palata “normaaliin”, ns.osiaaliseen päihteidenkäyttöön. Päihderiippuvuus on kuitenkin hoidettavissa niin, että riippuvainen voi toipua ja elää tervettä, normaalia ja menestyksekästä elämää ilman päihteiden käytön pakkomiellettä – täysin raittiina. Edellytyksenä kuitenkin pysyminen erossa kaikista päihdyttävistä aineista. Kaikilla päihdyttävillä aineilla on riippusairauteen sairastuneeseen ihmiseen samanlainen vaikutus: mikä tahansa päihde laukaisee saman vanhan kierteen. Perinnöllisyys (geeniperimä) vaikuttaa myös vahvasti siihen, syntyykö päihteisiin riippuvuutta.

Mikäli päihderiippuvaista hoidetaan  pelkästään psyykkisesti sairaanna (esim. masennus, ahdistus, kaksisuuntainen mielialahäiriö, epävakaa persoonallisuushäiriö), tämä usein johtaa lääkkeiden ja alkoholin sekakäyttöön sellaisillakin potilailla, jotka eivät ole itse hakeutuneet muiden päihteiden pariin. Korvaushoito (esim. Suboxone / Metadoni) on toimimaton ratkaisu päihderiippuvaiselle – se on vain päihteen vaihtamista toiseen. Alkoholin tai huumeen korvaaminen keskushermostoon vaikuttavalla lääkityksellä on turhaa. Kaikki päihdyttävät aineet vaikuttavat päihderiippuvaisen aivoissa samoin – tunne-elämästä puhumattakaan!

Päihderiippuvuuteen kuuluu sairauden kieltäminen

Sairauden kieltäminen on puolustuskeino, jolla päihderiippuvainen suojelee päihteiden käyttöään sekä tietoisella että tiedostamattomalla tasolla. Päihderiippuvaisen on mahdotonta kyetä tunnistamaan oireitaan. Kieltäminen on puolustusmekanismi, joka estää päihderiippuvaista näkemästä kokonaisuutta ja saa hänet valehtelemaan itselleen sekä läheisilleen – uudelleen ja uudelleen.

Päihderiippuvainen elää jatkuvassa valheessa ja menettää kosketuksena todellisiin tunteisiinsa turvautuen samalla päihteiden synnyttämiin kemiallisiin, epäaitoihin tunteisiin. Riippuvainen ei näe – eikä halua nähdä – miten päihteiden käyttäminen tuhoaa häntä ja hänen ympäristöään. Riippuvaisen henkilön mielestä hänen ongelmansa, sairautensa ja kypsymätön tunne-elämänsä eivät ole koskaan päihteiden aiheuttamia! Kielto on osa sairautta: se ei tarkoita että päihderiippuvainen olisi narsisti tai patologinen valehtelija.

Klikkaa kuvaa

Jos sinulla on päihdeongelma Minnesota-Hoito tarjoaa apua päihderiippuvuuteen p. 0800-04500. Toimipisteemme sijaitsee Lapualla.

Jätä soittopyyntö

    Offert

    Fyll i och skicka så återkommer vi så snart vi kan!

      Lähettämällä tämän viestin hyväksyt antamiesi henkilötietojen käsittelyn.