Päihderiippuvuus

Päihderiippuvuus on parantumaton, mutta hoidettavissa oleva sairaus

Riippuvuus sairautena pysyy piilevänä ihmisessä myös raitistumisen jälkeen, sillä hän ei voi koskaan palata normaaliin sosiaaliseen päihteiden käyttöön. Päihderiippuvuus on kuitenkin hoidettavissa niin, että riippuvainen voi toipua ja elää tervettä, normaalia ja menestyksekästä elämää ilman päihteiden käytön tarvetta, täysin raittiina. Edellytyksenä kuitenkin on, että hän pysyy erossa kaikista päihdyttävistä aineista. Kaikilla päihdyttävillä aineilla on riippuvaiseen samanlainen vaikutus, ja mikä tahansa päihde synnyttää ennen pitkää peruspäihteen käytön tarpeen. Myös perinnöllisyys voi vaikuttaa siihen, syntyykö päihteisiin riippuvuutta.

Kun päihderiippuvaista hoidetaan psyykkisestä sairaudesta, se voi johtaa usein lääkkeiden ja alkoholin sekakäyttöön sellaisillakin potilailla, jotka eivät ole itse hakeutuneet muiden päihteiden pariin. Korvaushoito on toimimaton ratkaisu päihderiippuvaiselle, koska se on vain päihteen vaihtamista toiseen. Alkoholin tai huumausaineiden korvaaminen keskushermostoon vaikuttavalla lääkityksellä on turhaa. Kaikki päihdyttävät aineet vaikuttavat päihderiippuvaisen ihmisen tunne-elämään samoin.

Päihderiippuvuuteen kuuluu sairauden kieltäminen

Sairauden kieltäminen on puolustuskeino, jolla päihderiippuvainen suojelee päihteiden käyttöään sekä tietoisella että tiedostamattomalla tasolla. Päihderiippuvaisen on mahdotonta kyetä tunnistamaan oireitaan. Kieltäminen on puolustusmekanismi, joka estää päihderiippuvaista näkemästä kokonaisuutta ja saa hänet valehtelemaan itselleen sekä läheisilleen.

Päihderiippuvainen elää jatkuvassa valheessa ja menettää kosketuksen todellisiin tunteisiinsa turvautuen samalla päihteiden synnyttämiin kemiallisiin, epäaitoihin tunteisiin. Riippuvainen ei näe eikä halua nähdä, miten päihteiden käyttäminen tuhoaa häntä ja hänen ympäristöään. Riippuvaisen henkilön mielestä hänen ongelmansa, sairautensa ja kypsymätön tunne-elämänsä eivät ole koskaan päihteiden aiheuttamia.

Klikkaa kuvaa

Jos sinulla on päihdeongelma Minnesota-hoito tarjoaa apua päihderiippuvuuteen P: 0800-04500. Toimipisteemme sijaitsevat Lapualla ja Lahdessa.

Jätä soittopyyntö

Offert

Fyll i och skicka så återkommer vi så snart vi kan!

Lähettämällä tämän viestin hyväksyt antamiesi henkilötietojen käsittelyn.