Päihderiippuvuus

Päihderiippuvuus on parantumaton, mutta hoidettavissa oleva sairaus

Riippuvuus sairautena pysyy piilevänä ihmisessä myös raitistumisen jälkeen, sillä hän ei voi koskaan palata normaaliin sosiaaliseen alkoholin käyttöön. Alkoholismi on kuitenkin hoidettavissa niin, että alkoholisti voi toipua ja elää tervettä, normaalia ja menestyksekästä elämää ilman alkoholin tarvetta, täysin raittiina. Edellytyksenä kuitenkin on, että hän pysyy erossa päihdyttävistä aineista. Kaikilla päihdyttävillä aineilla on alkoholistiin samanlainen vaikutus, ja mikä tahansa päihde synnyttää ennen pitkää peruspäihteen tarpeen. Myös perinnöllisyys voi vaikuttaa siihen, syntyykö alkoholiin riippuvuutta.

Kun alkoholistia hoidetaan psyykkisestä sairaudesta, se voi johtaa usein lääkkeiden ja alkoholin sekakäyttöön sellaisillakin potilailla, jotka eivät ole itse hakeutuneet muiden päihteiden pariin. Korvaushoito on toimimaton ratkaisu päihderiippuvaiselle, koska se on päihteen vaihtamista toiseen. Alkoholin korvaaminen keskushermostoon vaikuttavalla lääkityksellä on turhaa. Kaikki päihdyttävät aineet vaikuttavat päihderiippuvaisen ihmisen tunne-elämään samoin.

Päihderiippuvuuteen kuuluu sairauden kieltäminen

Sairauden kieltäminen on puolustuskeino, jolla päihderiippuvainen suojelee päihteiden käyttöään sekä tietoisella että tiedostamattomalla tasolla. Alkoholistin on mahdotonta kyetä tunnistamaan oireitaan. Kieltäminen on puolustusmekanismi, joka estää päihderiippuvaista näkemästä kokonaisuutta ja saa hänet valehtelemaan itselleen sekä läheisilleen.

Alkoholisti elää jatkuvassa valheessa ja menettää kosketuksen todellisiin tunteisiinsa turvautuen samalla päihteiden synnyttämiin kemiallisiin, epäaitoihin tunteisiin. Alkoholisti ei näe eikä halua nähdä, miten juominen tuhoaa häntä ja hänen ympäristöään. Alkoholistin mielestä hänen ongelmansa, sairautensa ja kypsymätön tunne-elämänsä eivät ole koskaan päihteiden aiheuttamia.

 

Jätä soittopyyntö

Offert

Fyll i och skicka så återkommer vi så snart vi kan!