Lääkeriippuvuus

Lääkeriippuvuus

Lääkeriippuvuudella tarkoitetaan huumaavien lääkkeiden päihtymishakuista väärinkäyttöä. Riippuvainen siis käyttää lääkkeitä, joita hän ei oikeasti tarvitse, tullakseen humalaan, piristyäkseen tai saadakseen itselleen hyvän olon tunteita. Hän valehtelee muille muka tarvitsevansa lääkkeet ja vetoaa usein myös siihen, että lääkäri on määrännyt nämä hänelle. Tämän vuoksi riippuvuus syntyy usein salakavalasti, eikä henkilö välttämättä edes käsitä olevansa riippuvainen. Silloin kyse on ongelman kieltämisestä: kuinka jokin, joka tuo hyvää oloa, voisi olla haitaksi riippuvaiselle?

Riippuvuudelle on siis tyypillistä tarpeettomaksi käyneen lääkkeen pakonomainen käyttö, eikä käyttäjä välitä sen terveydellisistä ja sosiaalisista haitoista ja seuraamuksista. Kaava on siis sama kuin huumausaineriippuvuuden tai alkoholismin kohdalla. Usein lääkkeiden väärinkäyttäjillä esiintyy myös alkoholin ja -tai huumeiden käyttöä, jolloin voidaankin puhua sekakäyttäjästä.

Riippuvuutta aiheuttavat unettomuuden, kivun, ahdistuksen ja yskän hoitoon käytetyt pääasiallisesti keskushermostoon vaikuttavat (PKV) –lääkkeet, jotka kulkevat kansankielellä myös kolmiolääkkeinä, mutta kaikki riippuvaisten päihdetarkoitukseen käyttämät lääkkeet eivät kuitenkaan ole merkittyjä kolmiolla, osa sen vuoksi, että lääkettä käytettäisiin muuten herkemmin väärin päihtymistarkoituksessa. Tästä hyvä esimerkki on osa kodeiinia sisältävistä yskänlääkkeistä, joista kolmiomerkintä on poistunut.

Riippuvaiset käyttävät päihteinä vain lääkkeitä, joilla on niin sanotusti ”viihdearvoa”: Eli lääkkeen käyttö tuo haluttuja päihdyttäviä vaikutuksia käyttäjälleen. Alkoholin ja lääkkeiden sekakäytöllä voi olla kohtalokkaitakin seurauksia. Soita 0800-04500

Klikkaa kuvaa

Klikkaa kuvaa

Klikkaa kuvaa

 

Minnesota-hoito tarjoaa apua lääkeriippuvuuteen, sekä huumeriippuvuuteen. Otamme vastaan potilaita ympäri Suomen Lapualla ja Lahdessa.

Jätä soittopyyntö

Offert

Fyll i och skicka så återkommer vi så snart vi kan!

Lähettämällä tämän viestin hyväksyt antamiesi henkilötietojen käsittelyn.