Huumausaineriippuvuus

Huumausaineriippuvuus

Huumeriippuvuus on vakava kuolemaan johtava progressiivinen sairaus, mikä tarkoittaa sitä, että vaikka henkilö olisi vuosia käyttämättä huumaavia aineita tai –lääkkeitä, retkahduksen sattuessa käyttö jatkuu samanlaisena ja usein jopa pahempana, kuin mitä se oli ennen käytön lopettamista. Lisäksi vakavaan riippuvuuteen liittyy mahdolliset psykoosit, jolloin henkilön käsitys todellisuudesta saattaa kadota tai muuttua.

Huumausaineriippuvuudella tarkoitetaan huumaavien aineiden tai pääasiassa keskushermostoon vaikuttavien (PKV) –lääkkeiden tai impattavien liuottimien ja liimojen väärinkäyttöä päihtymistarkoituksessa.

Päihdyttävät aineet vaikuttavat ihmisiin monilla eri tavoilla, mutta riippuvainen ei enää koe hyvän olon, piristymisen tai muita päihtymisen tunteita, vaan käyttö lähinnä ”normalisoi” olotilan tai pitää vieroitusoireet loitolla, koska toleranssi päihteeseen on kasvanut niin suureksi. Tämä yhtälö lisää myrkytystilojen ja kuolemaan johtavan yliannostuksen riskiä, koska päihteen käyttö ei tyydytä käyttäjän tarvetta.

Tunnettuja päihteitä ja käyttötapoja on monia, useimmiten käyttö tapahtuu suun kautta, nuuskaamalla, polttamalla, imppaamalla hengittäen tai suonensisäisesti piikittämällä. Lisäksi tunnettujen aineiden määrä lisääntyy jatkuvasti, koska nykyisin tehtaillaan niin sanottuja ”muuntohuumeita”, jotka ovat kemialliselta koostumukseltaan hyvin samankaltaisia kuin jo olemassa olevat aineet tai kokonaan uusia, mutta eivät ole vielä lainsäädännöllisesti katsoen laittomien aineiden listalla. Monet näistä uusista muuntohuumeista ovat hyvin voimakkaita vaikutuksiltaan ja kaikki pitkän tähtäimen fyysiset ja psyykkiset vaikutukset eivät edes ole tiedossa vielä. Tämä tekee annostelusta hankalaa ja vaarallista.

Huumausaineista riippuvaisen henkilön käyttö aiheuttaa samanlaisia sosiaalisia ja terveydellisiä ongelmia kuin alkoholismi; on väkivaltaa, työttömyyttä, myrkytystiloja, onnettomuuksia ja ennen kaikkea rikollisuutta. Edellä mainituista taas poikii vakavia seuraamuksia, jotka voivat tuhota henkilön talouden, terveyden ja sosiaaliset suhteet tai pahimmassa tapauksessa aiheuttaa kuoleman.

Ainoa tapa toipua riippuvuudesta on täysraittius. Huumeriippuvaisten korvaushoito, jossa toinen päihde korvataan toisella päihteellä, ei tuota tuloksia. Kohtuukäyttöä riippuvainen henkilö ei voi oppia, koska käyttö karkaa käsistä toleranssin jälleen kasvaessa, jos käyttö jatkuu.

Minnesota-hoito tarjoaa apua huumeongelmaan, soita 0800-04500. Toimipisteemme ovat Lahti ja Lapua.

Jätä soittopyyntö

Offert

Fyll i och skicka så återkommer vi så snart vi kan!

Lähettämällä tämän viestin hyväksyt antamiesi henkilötietojen käsittelyn.