Alkoholismi

Alkoholismi on sairaus

Alkoholismi on ICD 10 -tautiluokituksen mukainen sairaus. Alkoholismi on alkuperäinen, krooninen ja parantumaton kuolemaan johtava sairaus, jolle on luonteenomaista kontrollikyvyn menetys (Amerikan lääkäriliitto). Alkoholin ongelmallinen käyttö ja siitä johtuvat ongelmat ovat seurausta alkoholismista – siitä että henkilö on sairastunut, sairaus taas vaikuttaa hänen kaikilla elämän osa-alueillaan.

Myös AA (anonyymit alkoholistit) on perustamisestaan (v. 1935 Amerikassa, Suomessa 1950 luvulta) saakka toiminut sillä ajatuksella, että alkoholismi on parantumaton, mutta hoidettavissa oleva sairaus. Alkoholismi ei ole oire jostakin muusta häiriöstä. Alkoholisti ei koskaan kykene palaamaan ns. normaaliin “sosiaaliseen alkoholin käyttöön”. Tämä on peruuttamatonta mm. fysiologisista, psyykkisistä ja tunneperäisistä syistä. Sairaus pysyy piilevänä alkoholistin elämän loppuun saakka ja puhkeaa uudelleen keskushermoston saadessa vähäisenkin määrän vaikuttavaa ainetta. Mikäli jotkin lääkeaineet mietityttävät sinua, voit konsultoida meitä: p. 0800-04500 (ilmainen numero).

Alkoholismia on esiintynyt jo vuosisatojen ajan, mutta silti sitä voidaan yhä pitää luonteen heikkoutena, psyykkisenä häiriönä tai moraalittomuutena. WHO (maailman terveysjärjestö) määritteli alkoholismin jo vuonna 1952: “alkoholistit ovat kohtuuttomia juojia, joiden riippuvuus alkoholista on saavuttanut sellaisen asteen, jossa ilmenee huomattavia sielullisia häiriötiloja tai ristiriitoja ruumiillisen ja sielullisen terveyden, ihmissuhteiden sekä yhteiskunnallisen ja taloudellisen toiminnan alueella. Alkoholismista ei tarvitse kuitenkaan tuntea häpeää, sillä se ei ole kenenkään syy”.

Klikkaa kuvaa

Jätä soittopyyntö

Offert

Fyll i och skicka så återkommer vi så snart vi kan!

Lähettämällä tämän viestin hyväksyt antamiesi henkilötietojen käsittelyn.